Ciasto z ciepłymi lodami

4.5 (191 ocen)

Ciasto, które uwielbiają wszystkie dzieci.

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 duże jajka
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki pszennej tortowej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatki:

    3 galaretki agrestowe
    500 ml śmietany tortowej 36 %
    2 łyżki cukru pudru
    mini ciepłe lody ( opakowanie 266 g, 32 sztuki )
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z ciepłymi lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na biszkopt ubijamy białka na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Dużą tortownicę ( 30 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy biszkopt i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
  • 2. Jedną galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, a pozostałe dwie rozpuszczamy w trzech szklankach wrzątku.
  • 3. Upieczony i wystudzony biszkopt nasączamy letnią galaretką, tak około pół szklanki ( tą co rozpuszczaliśmy w 3 szklankach wody, resztę zostawiamy na polanie wierzchu). Gdy nasza galaretka , ta rozpuszczona w szklance wody jest letnia ale nie zastygła, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, wlewamy galaretkę, mieszamy i wylewamy na biszkopt. W masę śmietanową wciskamy ciepłe lody, musimy to robić szybciutko by masa nam za szybko nie zsiadła.Wierzch ciasta dekorujemy pozostałą galaretką, gdy się już lekko zaczyna zsiadać.
  • 4. 4.Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki by się schłodziło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować