Ciasto z Budyniem i Jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto to jest na wierzchu kruche a w środku mięciutkie. Wprost idealne. Polecam je każdemu ! ; )

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -250g Kasi / miękkiego masła
    - szklanka mąki tortowej
    - 2 szklanki mąki krupczatki
    - szklanka cukru
    - 3 jajka
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3 budynie śmietankowe (u Mnie Winiary z cukrem)

    - niecały litr mleka w kartoniku

    -1kg jabłek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z budyniem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko do miski. Dodać resztę składników i ugnieść jednolite ciasto. (ciasto będzie się kleiło, ale nie dosypujemy mąki) Przygotowane ciasto podzielić na dwie części i odstawić na moment na bok.
  • 2. Następnie do rondelka wlać zawartość kartonika z zimnym mlekiem. Odlać szklankę do garnuszka i wsypać zawartość torebek z budyniem i dokładnie wymieszać. Mleko, które znajduję się w rondelku zagotować. Gdy będzie się gotować, zmniejszyć ogień i wlewać po woli wcześniej rozmieszany budyń i gotować cały czas mieszając. Gotujemy tak długo aż zgęstnieje, czyli przez ok.30 sekund.
  • 3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 4. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić jedną z części przygotowanego na samym początku ciasta. Wylać na to ugotowany budyń. (wylewamy ciepły budyń). Następnie posypać na wyłożony wcześniej budyń startymi na tarce o dużych oczkach jabłkami. Pozostałe ciasto, wyłożyć na wierzch.
  • 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez niecałą godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować