Ciasto z brzoskwiniowym musem

4.5 (155 ocen)

  • 60 min

Ciasto powstało w wyniku własne inwencji twórczej :) Było wspaniałe!

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    0,5 szklanki cukru
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka kakao

    Masa budyniowa:
    1 śmietankowy budyń
    2 szklanki mleka
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 kostka masła

    Mus brzoskwiniowy:
    1 puszka brzoskwiń
    1 galaretka brzoskwiniowa

    Dodatki:
    27 okrągłych biszkoptów
    wódka
    1/4 kostki margaryny
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 łyżka kakao
    1 łyżka gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z brzoskwiniowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto z brzoskwiniami 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do nich cukier oraz kolejno po 1 żółtko (ciągle miksując na wolnych obrotach). Mąkę mieszamy z kakaem i proszkiem do pieczenia – wsypujemy do ubitych jajek, po czym delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blaszkę i pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180*
  • ciasto z brzoskwiniami 2. Masa budyniowa:
    Do garnka wsypujemy cukier, budyń oraz obydwie mąki – stopniowo dolewamy mleka i cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Kiedy Budyń się już dobrze rozprowadzi z mlekiem, nastawiamy go na gaz i cały czas mieszając gotujemy do czasu aż zrobi się gęsty – odstawiamy do wychłodzenia. Zimny budyń miksujemy z miękkim masłem i krem równomiernie rozprowadzamy na upieczonym biszkopcie.


    Mus brzoskwiniowy:
    Wszystkie brzoskwinie kroimy w kostkę, a następnie wkładamy je do malaksera i miksujemy na jednolity mus. Odmierzamy 2 szklanki brzoskwiniowego musu (jest go ok. 1,5 szklanki dlatego brakującą część uzupełniamy syropem spod brzoskwiń), nastawiamy na gaz i zagotowujemy. Zaraz po zdjęciu z ognia wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia. Tężejący mus wykładamy na masę budyniową.
  • ciasto z brzoskwiniami 3. Dodatki:
    Biszkopty namaczamy w alkoholu, a następnie ściśle obok siebie układamy na musie brzoskwiniowym. Margarynę rozpuszczamy z cukrem pudrem i kakaem, a następnie dodajemy łyżkę gorącej wody – w chwili kiedy polewa zaczyna się zsiadać polewamy każdy z biszkoptów. Na koniec dekorujemy ciasto w sposób dowolny.

Porady

.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować