Ciasto z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, wodę i na koniec wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na przygotowaną blaszkę i piec ok 30 min w 180 stopniach.
Ciasto wystudzić, lekko nasączyć ponczem. Posmarować nutellą albo powidłami.
Żelatynę rozmieszać w niewielkiej ilości wrzątku i przestudzić. Śnieżkę przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Do ubitej śmietany dodać przygotowaną żelatynę i jeszcze dokładnie ubić. Wyłożyć na posmarowane ciasto.
Można zalać polewą czekoladową albo galaretką, ja zasypałam wiórkami kokosowymi.
Wymiary blaszki 24/38 cm.
Komentarze