Ciasto z bitą śmietaną

5 (171 ocen)

  • 50 min

Szybkie ciasto do kawy.

  • 50 min

Składniki:

  • nutella śliwkowa 1 słoik (1/2 l)
    śmietana "śnieżka'' 2 op
    żelatyna 2 łyżeczki
    poncz

    na ciasto

    mąka 3/4 szkl
    jajka 4 szt
    cukier 1/2 szkl
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    woda 2 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Poncz

Ciasto z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, wodę i na koniec wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na przygotowaną blaszkę i piec ok 30 min w 180 stopniach.

    Ciasto wystudzić, lekko nasączyć ponczem. Posmarować nutellą albo powidłami.

    Żelatynę rozmieszać w niewielkiej ilości wrzątku i przestudzić. Śnieżkę przygotować wg przepisu na opakowaniu.

    Do ubitej śmietany dodać przygotowaną żelatynę i jeszcze dokładnie ubić. Wyłożyć na posmarowane ciasto.

    Można zalać polewą czekoladową albo galaretką, ja zasypałam wiórkami kokosowymi.
    Wymiary blaszki 24/38 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować