Ciasto z bakaliami z kremem z kwaśnego mleka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem. Kolejno dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Wlewać stopniowo olej, mieszać do momentu połączenia się składników. Jabłka wymieszać z cynamonem. Do ciasta dodać pokrojone jabłka, zmielone orzechy oraz rodzynki. Wymieszać i wylać do blaszki wysmarowanej margaryną (tylko spód blaski). Piec ok 1h 15 min w temp 180 st C.
2.Krem: Margarynę i cukier utrzeć do białości, kolejno dodawać po łyżce kwaśnego mleka (należy uważać aby się nie ścięło!).
3.Krem wyłożyć na upieczonym zimnym cieście. Polać polewą czekoladową.
Komentarze