Ciasto z wiśniami

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem mamą 2-letniej Natalki. Bardzo lubię piec ciasta, a z takim pomocnikiem jak moja córka pieczenie to sama przyjemność i super zabawa.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki
    ● 1 szkl. śmietany 18-proc.
    ● 4 żółtka
    ● 25 dag margaryny
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Piana kisielowa:
    ● 8 białek
    ● 1/2 szkl. cukru pudru
    ● czerwony kisiel
    ● drylowane wiśnie
    Masa budyniowa: 1/2 litra mleka
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● op. cukru wanil.
    ● po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
    ● 25 dag margaryny
    ● cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy ciasto. Wkładamy
    do lodówki na 12 godzin, Dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy
    cienkie placki.
  • 2. Z białek, cukru pudru i kisielu
    ubijamy pianę. Na blachę wykładamy
    jeden placek, 1/3 piany
    i 1/3 wiśni. Przykrywamy drugim
    plackiem i pieczemy ok. 30 minut
    w 180 °C. Tak samo pieczemy
    pozostałe dwa placki.
  • 3. Masa budyniowa: odlewamy
    1/2 szklanki mleka i mieszamy
    z mąkami. Resztę mleka zagotowujemy
    z cukrem i cukrem
    waniliowym. Wlewamy mleko
    z mąkami i mieszając, gotujemy
    budyń. Margarynę ucieramy,
    dodajemy ostudzony budyń.
  • 4. Ostudzone placki przekładamy
    masą. Wierzch ciasta posypujemy
    cukrem pudrem.

Porady

● Masę budyniową możemy przygotować z budyniu waniliowego. Dwa budynie gotujemy w trzech szklankach mleka, mieszamy z utartą na puch margaryną i 1/2 szklanki cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (163 ocen)

3

To może cię zainteresować