Ciasto z wanilią i świeżą żurawiną

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Miękkie, puszyste, waniliowe z chrupiącą skórką i słodko-kwaśną żurawiną.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - miąższ z laski wanilii: 1 sztuka
    - świeża lub rozmrożona i odsączona żurawina: 2 szklanki
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - masło: 115 gramów
    - Jajko: 2 sztuki
    - mleko: 0.5 szklanki
    - cukier trzcinowy: 1.5 szklanki

Ciasto z wanilią i świeżą żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki (oprócz żurawiny) wymieszać w misie robota kuchennego. Na koniec łyżką wmieszać żurawinę.
    Okrągłą formę spsikać sprayem do pieczenia. Wlać ciasto.
    Piec przez około 30-40 minut w temperaturze 175 stopni (do suchego patyczka).
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy