Ciasto z truskawkami, rabarbarem i dwoma kremami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciasto, które rozpływa się w ustach. Składa się z kruchego spodu wkładki owocowej i dwóch rodzajów bardzo delikatnych kremów. Bardzo polecam!

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto półkruche:
    350g mąki
    100g cukru pudru
    120g masła
    1 jajko
    3 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Wkładka truskawkowo rabarbarowa:
    400g truskawek
    5 łodyg rabarbaru
    32g cukru waniliowego
    3 łyżki bułki tartej

    Krem budyniowy:
    3 szklanki mleka
    70g mąki ziemniaczanej
    1 łyżka maki zwykłej
    50g masła
    cukier waniliowy
    100g cukru
    2 jajka

    Krem mascarpone :
    330 ml śmietany 30%
    500g sera mascarpone lub zwykłego białego zmielonego sera – może być z wiaderka
    ½ szklanki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z truskawkami, rabarbarem i dwoma kremami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto półkruche: Zagnieść jednolite ciasto, rozwałkować. przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Wyłożyć na ciasto truskawki i rabarbar, posypać bułką tartą. Zapiec na złoty kolor w 180 stopniach przez ok 20 minut. Po tym czasie wylać gorącą masę budyniową, zapiec 5 minut. Ostudzić.
  • 2. Wkładka truskawkowo rabarbarowa: Rabarbar obrać z włókien, pokroić w kawałki o długości 2 – 3 cm zasypać cukrem waniliowym. Truskawki obrać z szypułek.
  • 3. Krem budyniowy: Z mleka odlać 0,5szklanki, większą połowę mleka zagotować z masłem. Jajka utrzeć z cukrem na puch pod koniec wsypać obie mąki i dodać odlane mleko. Mieszaninę wlać do gotującego się mleka. Zagotować.
  • 4. Krem mascarpone : Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując na wolnych obrotach dodawać ser. Całość dokładnie zmiksować. Na koniec ubijania wlewać powoli chłodną żelatynę, krótko zmiksować. Krem przełożyć na zimne ciasto. Włożyć do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować