Ciasto z truskawkami, kajmakiem i mascarpone to kwintesencja smaku, poezja na podniebieniu, słodycz kajmaku i truskawki otulone kremem z mascarpone bez pieczenia idealnie schłodzone na upalne popołudnia przy kawce.
Ciasto z truskawkami, kajmakiem i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki rozkruszamy (możemy do tego użyć blendera).
Łączymy z rozpuszczonym masłem.
Mieszamy aż powstanie masa którą wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Umieszczamy ciasto w lodówce na 30 minut.
Po tym czasie na dnie z herbatników wykładamy kajmak.
Układamy oczyszczone, umyte i pokrojone na połówki truskawki.
Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru.
Pod koniec dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy.
Masę wykładamy na truskawkach wierzch wyrównujemy.
Pozostałe truskawki oczyszczamy, myjemy i osuszamy.
Odkładamy kilka do dekoracji ciasta, a resztę miksujemy na mus z 1 łyżką cukru pudru.
Na wierzchu ciasta układamy truskawki, posypujemy czekoladą startą na tarce o średnich oczkach oraz posypką truskawkową. Powstałym musem z truskawek polewamy odrobinę wierzch ciasta.
Całość umieszczamy na 2 godziny w lodówce.
Smacznego
Komentarze