Ciasto z truskawkami, kajmakiem i mascarpone

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto z truskawkami, kajmakiem i mascarpone to kwintesencja smaku, poezja na podniebieniu, słodycz kajmaku i truskawki otulone kremem z mascarpone bez pieczenia idealnie schłodzone na upalne popołudnia przy kawce.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki :

    200g herbatników
    100g masła
    750g truskawek
    500g mascarpone
    750 ml śmietany 36%
    3 łyżki cukru pudru
    1 puszka kajmaku
    posypka o smaku truskawkowym
    1/3 czekolady gorzkiej

    Dodatkowo :

    papier do pieczenia
    forma/blaszka o wym 25x30cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kajmak Ciasto

Ciasto z truskawkami, kajmakiem i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki rozkruszamy (możemy do tego użyć blendera).
    Łączymy z rozpuszczonym masłem.
    Mieszamy aż powstanie masa którą wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Umieszczamy ciasto w lodówce na 30 minut.
    Po tym czasie na dnie z herbatników wykładamy kajmak.
    Układamy oczyszczone, umyte i pokrojone na połówki truskawki.
    Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru.
    Pod koniec dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy.
    Masę wykładamy na truskawkach wierzch wyrównujemy.
    Pozostałe truskawki oczyszczamy, myjemy i osuszamy.
    Odkładamy kilka do dekoracji ciasta, a resztę miksujemy na mus z 1 łyżką cukru pudru.
    Na wierzchu ciasta układamy truskawki, posypujemy czekoladą startą na tarce o średnich oczkach oraz posypką truskawkową. Powstałym musem z truskawek polewamy odrobinę wierzch ciasta.
    Całość umieszczamy na 2 godziny w lodówce.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mascarpone Posypka Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować