Ciasto z truskawkami i migdałową kruszonką

5 (185 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sezon na truskawki trwa te pyszne owoce kuszą aby przygotować jakiś smakołyk..:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3,5 szklanki mąki pszennej
    40 g drożdży świeżych
    1 szklanka mleka
    3/4 szklanki cukru
    2 jajka
    1/2 kostki margaryny
    szczypta soli
    2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny
    1/2 kg świeżych truskawek

    Kruszonka:
    120 g mąki pszennej
    50 g zmielonych migdałów
    100 g margaryny
    100 g cukru drobnego

    Dodatkowo:
    1 jajko
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z truskawkami i migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlewamy do rondelka wsypujemy 2 łyżeczki cukru ,podgrzewamy aby było ciepłe,następnie dodajemy drożdże i posypujemy 2 łyżkami mąki pszennej.Zostawiamy rozczyn aż drożdże się "ruszą "

    Do wysokiej miski wsypujemy mąkę ,dodajemy szczyptę soli ,cukier wbijamy całe jajka i wlewamy lekko ciepłą rozpuszczoną wcześniej margarynę następnie dodajemy rozczyn i ręką zagniatamy ciasto.

    Zostawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny .
  • 2. Po upływie tego czasu wykładamy na standardową blachę do ciast wyłożoną pergaminem do pieczenia ,smarujemy rozkłóconym jajkiem,nakłuwamy ciasto lekko widelcem i układamy umyte odszypułkowane i przekrojone na połówki truskawki.

    Zostawiamy ciasto w spokoju na 15 minut aby podrosło.
  • 3. Kruszonka: Składniki kruszonki łączymy ze sobą zagniatamy palcami ciasto i posypujemy wierzch ciasta. Wkładamy na piekarnika i pieczemy 30 minut w temp 180*. Po wyjęciu i wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Migdały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować