Słodkości nigdy nie dość. A połączenie truskawek z czekoladą – wspaniała kompozycja. Ciasto proste w przygotowaniu w sezonie letnim zamiast truskawek można wykorzystać maliny i inne dary lata…..
1 godz. 5 min
Składniki:
Biszkopt:
1 szklanka przesianej maki tortowej
¾ szklanki cukru
5 jajek ( rozm. L)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
½ łyżeczka octu.
1 galaretka czerwona
Masa:
1 budyń waniliowy
400 ml mleka
1 margaryna
1 opakowanie czekoladek Kinder
½ kg truskawek
Ciasto z truskawkami z czekoladkami kinder - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopt: biała ubić na sztywną piane z odrobina soli dodajemy cukier. Następnie do żółtek daje proszek do pieczenia i ocet energicznie wymieszać i powstałą pianę z żółtek łączymy z miksowanymi białkami zmniejszam obroty miksera na sam koniec dodaje przesianą mąkę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewam biszkopt i pieczemy w temp. 175st z termoobiegiem w nagrzanym piekarniku.
Upieczony biszkopt dzielimy na dwa blaty i studzimy.
Masa budyniowa
Ugotować budyń według informacji na opakowaniu ( zamiast 500ml mleka dajemy 400ml).
Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
2.Galaretkę zrobić według informacji na opakowaniu ujmując ½ szklanki wody. Rozpuszczoną odstawić do stężenia.
Margarynę ucieramy „do białości” dodajemy stopniowo budyń cały czas ucierając.
Gotową masę smarujemy na jednej części blatu biszkoptowego następnie dajemy pokrojone w wiórki czekoladki kinder przykładamy drugim blatem biszkoptowym, górę smarujemy pozostałą częścią masy budyniowej i układamy pokrojone truskawki. Gdy galaretka jest już gotowa zalewamy truskawki. Odstawić ciasto na ok.0,5h do lodówki.
Komentarze