Ciasto z truskawkami

4.5 (170 ocen)

  • 2 godz. 30 min

W sezonie truskawkowym jest obowiązkowo. W zimie używam mrożonych truskawek.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Na biszkopt:
    - 6 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 cukier waniliowy
    Na masę budyniową:
    - 1/2 l mleka
    - 1 kostka masła (200g)
    - 2 budynie śmietankowe z cukrem
    - 1 cukier waniliowy
    Polewa truskawkowa
    - 1 litr zmiksowanych truskawek (lub rozdrobnionych widelcem)
    - 2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Ubić pianę z białek. Dalej ubijając, dodawać cukier, cukier waniliowy, po 1 żółtku. Na końcu lekko wymieszać z mąką z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę 21x33 wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 30 minut.
  • 2. Masa budyniowa: W 1/2 szklance mleka roztrzepać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Wlać roztrzepany budyń i ugotować.
    Kostkę masła utrzeć, dodając przestudzony budyń.
  • 3. Polewa truskawkowa: Truskawki podgrzać i rozpuścić w nich 2 galaretki.
    Odstawić do ostygnięcia.
  • 4. Ułożenie: Biszkopt, masa budyniowa, tężejąca polewa truskawkowa. Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa budyniowa Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować