Ciasto użądlenie pszczoły

5 (141 ocen)

Ciasto jest bardzo smaczne i efektowne,przepis dostałam od znajomej ,bardzo mi zasmakowało.

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe:

    6 jajek

    1 szklanka cukru

    1 szklanka mąki pszennej

    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    Płatki migdałów

    2 łyżki cukru brązowego

    Krem:

    0,5 litra mleka

    1 budyń waniliowy

    300 gram masła

    1 szklanka cukru pudru

    1 cukier waniliowy

    1 jajko i 2 żółtka

    Dodatkowo:

    Masło do wysmarowania tortownicy

    Bułka tarta do wysypania tortownicy
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Biszkopty Ciasto

Ciasto użądlenie pszczoły - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder i po żółtku. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ucieramy. Ciasto przelewamy do tortownicy (26 cm.)wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi oraz brązowym cukrem. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzony biszkopt kroimy na pół. Z mleka odlewamy pół szklanki, wsypujemy budyń ,dodajemy jajko ,żółtka, miksujemy. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy rozmieszane mleko z budyniem i gotujemy budyń. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na dolną część biszkoptu wykładamy krem, przykrywamy wierzchnią częścią biszkoptu, lekko dociskamy. Przed podaniem ciasto schładzamy w lodówce.

Porady

Ciasto przed podaniem mocno schłodzić,lepiej się będzie kroiło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować