Ciasto użądlenie pszczoły - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder i po żółtku. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ucieramy. Ciasto przelewamy do tortownicy (26 cm.)wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi oraz brązowym cukrem. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzony biszkopt kroimy na pół. Z mleka odlewamy pół szklanki, wsypujemy budyń ,dodajemy jajko ,żółtka, miksujemy. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy rozmieszane mleko z budyniem i gotujemy budyń. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na dolną część biszkoptu wykładamy krem, przykrywamy wierzchnią częścią biszkoptu, lekko dociskamy. Przed podaniem ciasto schładzamy w lodówce.
Porady
Ciasto przed podaniem mocno schłodzić,lepiej się będzie kroiło.
Komentarze