Ciasto urodzinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę stopić w rondlu z grubym dnem.Ostawić w chłodne miejsce.
2.Jajka utrzeć z cukrem,dodać mąkę, skrobię kukurydzianą,sodę oczyszczoną,proszek do pieczenia,mleko,aromat waniliowy,zmiksować w blenderze,dodać chłodną margarynę,ponownie zmiksować.
3.Tortownicę o srednicy 24 cm wysmarować margaryną, wlać ciasto, piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pozostawić w piekarniku jeszcze 5 minut, wyjąć,odstawić w chłodne miejsce.
4.Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem.
5.Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej, przegotowanej wody. Odstawić w chłodne miejsce.
6.Truskawki umyć,pozbawić szypułek,zmiksować,połączyć z galaretką truskawkową,odstawić w chłodne miejsce.
7.Mango umyć,obrać,usunąć pestkę,zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej,przegotowanej wody. Zmiksować z mango. Odstawić w chłodne miejsce.
8.Na spodzie ciasta wylać tężejącą galaretkę z truskawkami,wstawić do lodówki.Na niej rozsmarować masę mascarpone,na wierzchu ułożyć plasterki truskawek,zalać galaretką mango,wtawić do lodówki. Każdą warstwę nakładać na kolejną,gdy poprzednia lekko stężeje.
9.Ciasto udekorować według uznania, np. truskawkami,wiórkami kokosowymi i czekoladowymi kropeczkami.
10.Uwaga:ciasto można przygotowac na lekko nasaczonym gotowym spodzie biszkoptowym,wóczas znacznie skraca się czas przygotowania.
Komentarze