Ciasto urodzinowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Absolutnie rewelacyjne ciasto urodzinowe, które przygotowałam z moich ulubionych składników. Pycha!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • NA CIASTO::
    - margaryna: 200 gramów
    - jajka (duże): 2 sztuki
    - mąka pszenna (tortowa,przesiana): 200 gramów
    - aromat wanilowy: 1 łyżeczka
    - cukier: 180 gramów
    - skrobia kukurydziana: 60 gramów
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - mleko: 0.5 szklanki

    - mascarpone: 300 gramów
    - cukier puder: 3 łyżki

    - mango: 1 sztuka
    - woda: 50 mililitrów
    - Żelatyna (spożywcza, do deserów): 2 łyżki
    GALARETKA MOCNO TRUSKAWKOWA:
    - galaretka (truskawkowa): 2 sztuki
    - woda: 300 mililitrów
    - truskawki (świeże,sezonowe): 500 gramów
    - cukier puder: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki Jajko

Ciasto urodzinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę stopić w rondlu z grubym dnem.Ostawić w chłodne miejsce.
  • 2. Jajka utrzeć z cukrem,dodać mąkę, skrobię kukurydzianą,sodę oczyszczoną,proszek do pieczenia,mleko,aromat waniliowy,zmiksować w blenderze,dodać chłodną margarynę,ponownie zmiksować.
  • 3. Tortownicę o srednicy 24 cm wysmarować margaryną, wlać ciasto, piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pozostawić w piekarniku jeszcze 5 minut, wyjąć,odstawić w chłodne miejsce.
  • 4. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem.
  • 5. Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej, przegotowanej wody. Odstawić w chłodne miejsce.
  • 6. Truskawki umyć,pozbawić szypułek,zmiksować,połączyć z galaretką truskawkową,odstawić w chłodne miejsce.
  • 7. Mango umyć,obrać,usunąć pestkę,zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej,przegotowanej wody. Zmiksować z mango. Odstawić w chłodne miejsce.
  • 8. Na spodzie ciasta wylać tężejącą galaretkę z truskawkami,wstawić do lodówki.Na niej rozsmarować masę mascarpone,na wierzchu ułożyć plasterki truskawek,zalać galaretką mango,wtawić do lodówki. Każdą warstwę nakładać na kolejną,gdy poprzednia lekko stężeje.
  • 9. Ciasto udekorować według uznania, np. truskawkami,wiórkami kokosowymi i czekoladowymi kropeczkami.
  • 10. Uwaga:ciasto można przygotowac na lekko nasaczonym gotowym spodzie biszkoptowym,wóczas znacznie skraca się czas przygotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jajka Mango Mascarpone Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować