Ciasto ucierane z malinami i jagodami pod kruszonką

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

Delikatne, puszyste i mięciutkie ciasto z pysznymi, sezonowymi owocami pod chrupiącą kruszonką. Słodycz idealna do filiżanki popołudniowej kawy, czy herbaty. Znika szybciej, niż się pojawia (a przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko).

  • 60 min

Składniki:

  • -250 g margaryny (u mnie Kasia)
    -3 szklanki mąki tortowej
    -3 jaja
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 szklanka cukru
    -1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    -1/2 szklanki śmietany 18%
    -1 szklanka jagód
    -250 g malin
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Ciasto ucierane z malinami i jagodami pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Owoce dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
  • 2 2. Z margaryny, mąki, cukru i cukru z wanilią ręcznie wyrabiamy kruszonkę. Odsypujemy jedną szklankę.
  • 3 3. Do reszty kruszonki dodajemy pozostałe składniki (oprócz owoców). Mieszamy dokładnie na jednolite ciasto.
  • 4 4. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 30 cm. Na wierzchu układamy owoce.
  • 5 5. Wysypujemy kruszonkę lekko dociskając. Pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego! ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Piknik Imieniny

Podobne przepisy

4.68 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ucierane

To może cię zainteresować