Ciasto ucierane z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tradycyjne ucierane z jabłkami. Ekspresowe i łatwe w wykonaniu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na tortownicę 24 cm
    700 g kwaskowych jabłek

    200 g mąki pszennej
    75 g mąki ziemniaczanej
    250 g margaryny lub masła + 1 łyżka
    4 jaja
    200 g cukry
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka bułki tartej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto ucierane z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Tortownicę wysmarować łyżką margaryny i wysypać bułką tartą..
  • 2. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuścić i przestudzić. Jaja ubić na pianę, następnie nadal ubijając dodać cukry i mąkę, na samym końcu dodać rozpuszczony, przestudzony tłuszcz. Kiedy masa jest jednolita przelać do blaszki. NA cieście gęsto ułożyć jabłka.Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec przez godzinę w 170 st C. . Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Jeżeli wierzch za bardzo zaczyna nam się przypiekać należy ciasto przykryć folią aluminiową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować