Pyszne, kruche ciasto ucierane z dodatkiem sezonowych truskawek, dużej ilości kruszonki i polewą z białej czekolady. Idealne do filiżanki popołudniowej kawy.
1 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto:
-70-80 dag truskawek
-4 duże jaja
-1 szklanka cukru
-1 łyżka śmietany 18%
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-200 g miękkiego masła
-250 g mąki
-szczypta soli
Ciasto ucierane z truskawkami, kruszonką i polewą z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka ciągle miksując. Dodajemy sól i śmietanę nadal miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, aż składniki się połączą.
2.Blaszkę o średnicy 22x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i dokładnie wyrównujemy. Układamy umyte, osuszone i pokrojone na połówki truskawki.
3.Z podanych składników zagniatamy ręcznie kruszonkę. Wysypujemy na wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40-45 minut (do suchego patyczka).
4.Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę: mleko i podzieloną na kostki czekoladę wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Polewamy ciasto, odkładamy aż polewa stężeje. Smacznego!
Komentarze