Ciasto ucierane z truskawkami, kruszonką i polewą z białej czekolady

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne, kruche ciasto ucierane z dodatkiem sezonowych truskawek, dużej ilości kruszonki i polewą z białej czekolady. Idealne do filiżanki popołudniowej kawy.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -70-80 dag truskawek
    -4 duże jaja
    -1 szklanka cukru
    -1 łyżka śmietany 18%
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -200 g miękkiego masła
    -250 g mąki
    -szczypta soli

    Kruszonka:
    -100 g mąki
    -100 g masła
    -50 g cukru

    Polewa:
    -2 tabliczki białej czekolady
    -6 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto ucierane z truskawkami, kruszonką i polewą z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka ciągle miksując. Dodajemy sól i śmietanę nadal miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, aż składniki się połączą.
  • 2. Blaszkę o średnicy 22x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i dokładnie wyrównujemy. Układamy umyte, osuszone i pokrojone na połówki truskawki.
  • 3. Z podanych składników zagniatamy ręcznie kruszonkę. Wysypujemy na wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40-45 minut (do suchego patyczka).
  • 4. Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę: mleko i podzieloną na kostki czekoladę wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Polewamy ciasto, odkładamy aż polewa stężeje. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Piknik Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować