Ciasto ucierane truskawkowo-śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciast ucierane:
Margarynę utrzeć z cukrem,stopniowo dodając żółtka,śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
2.Ciasto kokosowe:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi,delikatnie wymieszać.
3.Przygotowanie do pieczenia:
Dno blaszki wyłożyć ciastem ucieranym-posypać bułką tartą-ułożyć wydrążone z pestek śliwki,następnie odszypułkowane truskawki,wierzch przykryć ciastem kokosowym.
4.Piec w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut.
Porady
Ciasto po upieczeniu można udekorować polewą czekoladową.
Komentarze