Ciasto ucierane truskawkowo-śliwkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto świetnie smakuje ze wszystkimi owocami sezonowymi,proste do zrobienia,wykwintne w smaku takie naprawdę domowe.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Blaszka 25/30
    Ciasto ucierane
    250 g margaryny
    350 g mąki
    200 g cukru kryształu
    5 jaj
    4 łyżki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Ciasto kokosowe
    5 białek
    150 g kokosu
    1 szklanka cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatki
    500 g truskawek
    500 g śliwek(mrożonych lub świeżych)
    5 łyżek bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto ucierane truskawkowo-śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciast ucierane:
    Margarynę utrzeć z cukrem,stopniowo dodając żółtka,śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
  • 2. Ciasto kokosowe:
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi,delikatnie wymieszać.
  • 3. Przygotowanie do pieczenia:
    Dno blaszki wyłożyć ciastem ucieranym-posypać bułką tartą-ułożyć wydrążone z pestek śliwki,następnie odszypułkowane truskawki,wierzch przykryć ciastem kokosowym.
  • 4. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut.

Porady

Ciasto po upieczeniu można udekorować polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować