Ciasto w pastelowych kolorach z dodatkiem czekośliwki i jabłek, którego uzupełnieniem jest smaczny krem kokosowy i aksamitna polewa. Ciasto bardzo smaczne, które zrobimy z produktów dostępnych w każdej kuchni! Polecam!
Ciasto ucierane jabłkowo – powidłowe z kremem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto żółte: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno żółtka. Nie przerywając miksowania wkładać po łyżce śmietany, na koniec partiami wsypywać mąkę z proszkiem. Dokładnie połączyć mikserem. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Na cieście miejscami wyłożyć powidła i ćwiartki jabłek, na nie wyłożyć ciasto białe. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 40 minut do suchego patyczka.
2.Ciasto białe: Mąkę przesiać z proszkiem. Margarynę roztopić i ostudzić. Białka ubić gdy będą sztywne dodać cukier cały czas miksując na najwyższych obrotach. Gdy cukier się rozpuści zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać margarynę. Na koniec delikatnie mieszając już łyżką połączyć z mąką.
3.Krem kokosowy: Odlać ½ szklanki mleka, a pozostałe mleko zagotować z cukrem i całym kokosem. W odlanym mleku rozmieszać obie mąki i wlać do gotującego się mleka, zagotować. Zimny utrzeć z margaryną. Krem rozsmarować na zimnym cieście. Ułożyć herbatniki, polać je polewą.
4.Polewa kakaowa: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewana małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru i margaryny. Chwilkę gotować aż masa lekko zgęstnieje.
Komentarze