Ciasto ucierane jabłkowo – powidłowe z kremem kokosowym

4.46 (194 ocen)

  • 40 min

Ciasto w pastelowych kolorach z dodatkiem czekośliwki i jabłek, którego uzupełnieniem jest smaczny krem kokosowy i aksamitna polewa. Ciasto bardzo smaczne, które zrobimy z produktów dostępnych w każdej kuchni! Polecam!

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x37cm
    Ciasto żółte:
    4 żółtka
    100g margaryny
    100g cukru pudru
    125g mąki
    3 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Powidła śliwkowe gęste lub czekośliwka
    2 – 3 jabłka

    Ciasto białe:
    4 białka
    ½ szklanki cukru
    ½ szklanki mąki
    60g margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem kokosowy:
    500 ml mleka
    ½ szklanki cukru
    1 łyżka mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    150g kokosu
    150g margaryny
    herbatniki

    Polewa kakaowa:
    100g margaryny
    4 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.46 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ucierane jabłkowo – powidłowe z kremem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto żółte: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno żółtka. Nie przerywając miksowania wkładać po łyżce śmietany, na koniec partiami wsypywać mąkę z proszkiem. Dokładnie połączyć mikserem. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Na cieście miejscami wyłożyć powidła i ćwiartki jabłek, na nie wyłożyć ciasto białe. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 40 minut do suchego patyczka.
  • 2. Ciasto białe: Mąkę przesiać z proszkiem. Margarynę roztopić i ostudzić. Białka ubić gdy będą sztywne dodać cukier cały czas miksując na najwyższych obrotach. Gdy cukier się rozpuści zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać margarynę. Na koniec delikatnie mieszając już łyżką połączyć z mąką.
  • 3. Krem kokosowy: Odlać ½ szklanki mleka, a pozostałe mleko zagotować z cukrem i całym kokosem. W odlanym mleku rozmieszać obie mąki i wlać do gotującego się mleka, zagotować. Zimny utrzeć z margaryną. Krem rozsmarować na zimnym cieście. Ułożyć herbatniki, polać je polewą.
  • 4. Polewa kakaowa: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewana małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru i margaryny. Chwilkę gotować aż masa lekko zgęstnieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować