Ciasto ucierano-makowe

0 (0 ocen)

  • 55 min

Zamiast powidła można użyć jabłek.

  • 55 min

Składniki:

  • Ciasto Ucierane:
    8 żółtek
    160 g cukru
    360 g mąki
    200 g margaryny
    3 łyżki śmietany 18%
    7 łyżek oleju
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ciasto Makowe:
    8 białek
    1 szklanka maku
    60 g mąki
    200 g cukru
    125 g margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    1 słoiczek powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto ucierano-makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ucierane: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olej i śmietanę. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto. Wyłożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia, na to rozsmarować powidło.

    Ciasto Makowe: Margarynę roztopić w rondlu i ostudzić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Całość miksować na najwyższych obrotach, następnie wlewamy margarynę. Połączyć z resztą składników i wylać na powidła. Ciasto piec ok. 50 minut w 180 stopniach. do tzw. suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (170 ocen)

Ciasto kukułka

To może cię zainteresować