Ciasto "Tropiki pod kokosowym obłokiem"

0 (0 ocen)

Pyszne, lekkie i delikatne ciasto. :)

Składniki:

  • I. Biszkopt:

    4 jaja w temp. pokojowej
    szczypta soli
    4 łyżki cukru pudru
    4 łyżki mąki
    1,5 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru)
    kilka kropel aromatu pomarańczowego

    II. Warstwa owocowa:

    1 puszka ananasa
    1 puszka mieszanki egzotycznych owoców
    1 puszka mandarynek
    400 ml syropu po owocach z puszki (według uznania)
    1 budyń bananowy

    III. Warstwa kokosowa:

    4 białka
    szczypta soli
    5 łyżek cukru pudru
    150 g wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Ciasto

Ciasto "tropiki pod kokosowym obłokiem" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.
    Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez ok. 10 minut.
  • 2. Do masy powoli przesiewamy mąkę i budyń.
    Krótko mieszamy całość łyżką/ ręką.
  • 3. Przelewamy biszkopt do tortownicy i pieczemy ok. 30 minut, do suchego patyczka.
    Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie zeskrobujemy "skórkę" z wierzchu.
  • 4. Z 400 ml syropu gotujemy budyń bananowy. Studzimy.
  • 5. Odcedzone owoce kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy je z budyniem.
    Rozsmarowujemy na biszkopcie.
  • 6. Z jajek, szczypty soli i cukru ubijamy sztywną pianę.
    Stopniowo dodajemy wiórki i delikatnie mieszamy łyżką.
  • 7. Masę rozsmarowujemy na owocach z budyniem.
    Ponownie pieczemy w 180 °C do momentu, aż wierzch się zarumieni.
  • 8. Odstawiamy w chłodne miejsce na min. 12 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować