Ciasto "tropiki pod kokosowym obłokiem" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.
Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez ok. 10 minut.
2.Do masy powoli przesiewamy mąkę i budyń.
Krótko mieszamy całość łyżką/ ręką.
3.Przelewamy biszkopt do tortownicy i pieczemy ok. 30 minut, do suchego patyczka.
Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie zeskrobujemy "skórkę" z wierzchu.
4.Z 400 ml syropu gotujemy budyń bananowy. Studzimy.
5.Odcedzone owoce kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy je z budyniem.
Rozsmarowujemy na biszkopcie.
6.Z jajek, szczypty soli i cukru ubijamy sztywną pianę.
Stopniowo dodajemy wiórki i delikatnie mieszamy łyżką.
7.Masę rozsmarowujemy na owocach z budyniem.
Ponownie pieczemy w 180 °C do momentu, aż wierzch się zarumieni.
Komentarze