CIASTO "TROCINIAK"

4.5 (189 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto schłodzone w lodówce to fantastyczny zimny deser na upalny dzień.

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
    4 jajka
    16 dag cukru
    16 dag mąki
    2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
    SKŁADNIKI NA KREM:
    1/2 litra mleka
    1 cukier waniliowy
    1 niepełna szkanka cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki zwykłej
    1 kostka masła
    SKŁADNIKI NA MASĘ JABŁKOWĄ:
    3 galaretki agrestowe
    1 l wody
    6 jabłek
    NA WIERZCH:
    10 dag wiórek kokosowych
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "trociniak" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników ubijamy cisto i pieczemy biszkopt.
    Z 1/2 litra mleka odlać ok. 1/2 szklanki i rozpuścić w nim obie mąki,pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym,na gotujące wlewamy rozpuszczone mąki i gotujemy masę.Po wystudzeniu ucieramy z kostką masła.
    Litr wody zagotować rozpuścić w nim 3 galaretki odstawić aby wystygły.Gdy galaretka zacznie gęstnieć dodajemy do niej 5 średnich startych na grubej tarce jabłek i dokładnie mieszamy.
    Biszkopt smarujemy połową kremu budyniowego, i na to wykładamy masę jabłkową --chłodzimy aby galaretka zastygła.Gdy masa dobrze stężeje wykładamy na nią drugą połowę masy budyniowej i posypujemy wiórkami kokosowymi.
    2 łyżki masła roztapiamy,dodajemy cukier i wiórka,prażymy na rumiano-zimnymi posypujemy ciasto i wkładamy do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masa budyniowa Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować