Pomysł na ciasto powstał bo nie mogłam się zdecydować czy truskawkowe czy pijaka rumowego. I połączyłam te dwie propozycje i wyszło ciasto, sama zaskoczyłam się efektem końcowym REWELACJA!!!!!
Ciasto truskawkowe z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt.
Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier, cukier waniliowy. Następnie do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet energicznie zamieszać i połączyć piane z żółtek z pianą z białek na koniec zmniejszamy obroty miksera i dajemy mąkę , kakao słodkie i bakalie.
wylewamy biszkopt na natłuszczoną blaszkę wymiar 23 x 33. i wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st. i pieczemy z termoobiegiem.
upieczony biszkopt przeciąć a dwa blaty.
2.Budyń ugotować według informacji na opakowaniu. Ostudzić .
margarynę ucieramy dodając stopniową zimny budyń.
3.Na zimny biszkopt smarujemy 2/3 masy budyniowej na to dajemy pokrojone truskawki i przykrywam drugim blatem ciasta.
4.Na górę ciasta daje pozostałą część masy budyniowej na to układam herbatniki moczone w rumie.
Na samą górę ciasta robię polewę czekoladową.
Wszystkie składniki na polewę rozpuścić ( nie dopuścić do zagotowania). przestudzoną polewę polewam ciasto.
Komentarze