Ciasto truskawkowe z kokosową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, oraz mąkę z proszkiem. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30min w 180 stopniach.
Beza:
Białko ubić na sztywno, dodać cukier i na końcu wiórki kokosowe. Wyłożyć na blachę (takich samych rozmiarów jak biszkopt) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170'C ok 45 min.
Mus:
Truskawki rozgnieść widelcem lub zblendować na mus. 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 1 szkl wody. Tężejące wymieszać z truskawkami i przelać na biszkopt.
Krem:
Z podanych składników ugotować budyń. 1 szkl mleka z cukrem i cukrem waniliowym zagotować, w drugiej rozprowadzić mąkę oraz żółtka, dodać do gotującego mleka. Budyń ostudzić i zmiksować z margaryną.
Krem wyłożyć na schłodzony mus i przykryć bezą.
Komentarze