Ciasto truskawkowe z kokosową bezą

0 (0 ocen)

Smaczny truskawkowy mus i rozpływająca się w ustach beza. Świetne połączenie smakowe.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka,
    ¾ szkl. cukru,
    szkl. mąki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Beza:
    4-5 białek,
    1,5 szkl. cukru
    5 dag kokosu
    Mus:
    0,5kg truskawek lub musu truskawkowego (można też użyć mrożonych truskawek)
    2 galaretki truskawkowe
    Krem:
    2 szkl mleka
    2 łyżki kartoflanki
    2 łyżki mąki
    Cukier waniliowy
    Pół szkl cukru
    4 żółtka
    1 kostka margaryny

Ciasto truskawkowe z kokosową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, oraz mąkę z proszkiem. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30min w 180 stopniach.
    Beza:
    Białko ubić na sztywno, dodać cukier i na końcu wiórki kokosowe. Wyłożyć na blachę (takich samych rozmiarów jak biszkopt) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170'C ok 45 min.
    Mus:
    Truskawki rozgnieść widelcem lub zblendować na mus. 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 1 szkl wody. Tężejące wymieszać z truskawkami i przelać na biszkopt.
    Krem:
    Z podanych składników ugotować budyń. 1 szkl mleka z cukrem i cukrem waniliowym zagotować, w drugiej rozprowadzić mąkę oraz żółtka, dodać do gotującego mleka. Budyń ostudzić i zmiksować z margaryną.
    Krem wyłożyć na schłodzony mus i przykryć bezą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy