Ciasto truskawkowa fantazja

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepyszne ciasto, które polecam wszystkim. Makowy spód, galaretka z truskawkami i krem budyniowy idealnie się komponują w smaku i nadają ciastu ciekawy wygląd.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na biszkopt makowy:
    4 jajka
    szczypta soli
    70 g cukru
    35 g maku
    70 g mąki pszennej tortowej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Na warstwę truskawkową:
    750 g truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    600 ml wody
    dżem lub marmolada

    Na krem budyniowy:
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
    450 ml mleka
    200 g masła
    100 g cukru pudru

    Dodatkowo:
    kilka truskawek do dekoracji
    około 10 rurek dekoracyjnych do deserów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto truskawkowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po jednym żółtku miksując. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek wsypać mak i przesiać przez sitko mąkę. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników i przelać do formy wyrównując górę. Piec na środkowej półce piekarnika około 25-30 minut. Gotowy biszkopt zostawić do ostudzenia.
  • 2. Warstwa truskawkowa: Truskawki umyć i obrać z szypułek. 250 g truskawek zmiksować blenderem, pozostałe przekroić na pół. Do zmiksowanych truskawek dodać 600 ml wody i zagotować. Wyłączyć palnik, wsypać galaretki i dobrze wymieszać.

    Biszkopt posmarować bardzo cienką warstwą dżemu lub marmolady, ułożyć na nim połówki truskawek rozcięciem w dół i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia.
  • 3. Krem budyniowy: Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu i zostawić do ostudzenia. Masło ubić wraz z cukrem pudrem i stopniowo dodawać budyń miksując. Gotowy krem wyłożyć na warstwie galaretki.
  • 4. Dekoracja: Rurki dekoracyjne zmielić np. w młynku do kawy i posypać nimi górę ciasta. truskawki przekroić na pół i ułożyć na każdym kawałku ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować