Ciasto truskawkowo - kokosowe z mascarpone

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Obłędne, delikatne i przepyszne ciasto z kremami na bazie serka mascarpone.

  • 6 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kakao
    pół łyżeczki aromatu waniliowego

    Frużelina truskawkowa:
    0,5kg truskawek
    3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wrzątku
    3-4 łyżki cukru cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonych w 1 łyżce wody

    Krem truskawkowy:
    Frużelina truskawkowa
    250g mascarpone

    Krem kokosowy:
    200ml śmietanki kremowki 36%
    250g mascarpone
    100g kokosu
    1 łyżka cukru pudru

    Pianka:
    3 białka
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 galaretka
    0,5 szklanki wrzątku

    Dodatkowo:
    1x galaretka poziomkowa
    ok. 250g truskawek do zdobienia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto truskawkowo - kokosowe z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Piekarnik nagrzać do 180*C. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksować delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Wmieszać aromat waniliowy. Wylać ciasto na formę 25x37 i piec ok 15-20min.

  • 2. Frużelina truskawkowa:
    Truskawki oczyścić z szypułek i zblendować na gładko, dodać cukier i zagotować, mieszając co chwilę. Następnie dodać wodę z mąką, mieszać. Wrzący mus zdjąć z ognia, wlać żelatyne i dokładnie wymieszać. Wystudzić a potem chłodzić w lodówce do zgęstnienia.
  • 3. Krem truskawkowy:
    Do gęstej frużeliny wmiksować po łyżce serek mascarpone.
  • 4. Krem kokosowy:
    Do mascarpone dodać kokos i cukier puder. Zmiksować. Śmietankę ubić w osobnym naczyniu. Gdy będzie sztywna dodawać po łyżce mascarpone z kokosem. Miksować na najniższych obrotach, bardzo delikatnie i niezbyt długo.
  • 5. Pianka:
    Białka ubić na sztywno. Stopniowo wmiksować cukier puder. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wrzątku. Gdy będzie chłodna, tężejąca- wlać ją do ubitych białek i zmiksować.
  • 6.
    Dodatkowo:
    Truskawki pokroić w plasterki. Galaretkę ugotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić.
  • 7. Złożenie:
    Biszkopt- Krem truskawkowy - Krem kokosowy - Pianka - obłożyć całe ciasto truskawkami - zalać tężejącą galaretką.

    Odstawić do lodówki na kilka godzin , najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować