Ciasto Tiramisu

4.44 (203 ocen)

Klasyczny włoski deser skrywający w sobie nasączone mocną kawą z Amaretto biszkopty oraz krem z mascarpone, śmietanki, jajek i cukru. Wierzch ciasta obficie oprószony jest kakao lub startą gorzką czekoladą.

Składniki:

  • 4 żółtka
    1/2 szkl cukru pudru
    650 g serka mascarpone
    150 g śmietanki kremówki 36%
    250 g podłużnych biszkoptów
    3/4 szkl mocnej kawy, np. espresso, posłodzonej i przestudzonej
    50 ml likieru Amaretto (w wersji bezalkoholowej- pominąć)
    kakao do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.44 (203 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Tiramisu Kawy

Ciasto tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przestudzoną kawę wymieszać z likierem. Blaszkę o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Można również użyć naczynia ceramicznego o tych wymiarach (wtedy nie trzeba go już niczym wykładać).
  • 2. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. W innym naczyniu ubić żółtka z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Do żółtek stopniowo dodać serek mascarpone i ubitą kremówkę, zmiksować.
  • 3. Biszkopty lekko namoczyć w kawie z likierem i ułożyć na dnie blaszki (ciasno koło siebie). Na biszkopty wyłożyć połowę kremu. Przykryć ponownie biszkoptami w kawie i resztą kremu.



    Tiramisu schłodzić w lodówce najlepiej całą noc, by łatwo się kroiło. Przed podaniem oprószyć przesianym przez sitko kakao. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kawa Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować