Ciasto tęczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka pokroić w grubszą kostkę i zasypać cukrem.
2.Orzechy posiekać lub zmielić w maszynce.
3.Żółtka utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do żółtek, kolejno wsypać orzechy.
4.Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę (wysmarować tylko spód blaszki, nie boki). Piec 1h 10min w temp 180st C.
5.Rozpuścić galaretki cytrynowe wg przepisu na opakowaniu.
6.Krem:
Żółtka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać i ugotować budyń na soku z ananasów (ok 300ml soku). Wystudzony budyń utrzeć z margaryną.
7.Przełożenie ciasta:
Ciasto - krem - krążki ananasów - do każdej dziurki z ananasa włożyć dżem. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę.
Komentarze