Ciasto tęczowa składanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremka:25x30 cm
ciasto miodowo-orzechowe:
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia piec 30 minut w temperaturze 170 stopni C.Przestudzić.
2.biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę,stopniowo dodając cukier,dodać żółtka zmiksować,następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.Odstawić do ostygnięcia.
3.masa jabłkowa:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,odcisnąć część soku,przełożyć do garnka i prażyć z łyżką masła,5 minut przed końcem prażenia wsypać suche galaretki i mieszać do momentu ich rozpuszczenia,zdjąć z ognia,gorącą masę wyłożyć na przestudzone ciasto miodowo-orzechowe.Odstawić w chłodne miejsce.
4.masa makowa:
Żelatynę namoczyć w soku ananasowym na około 10 minut,następnie podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając,aż żelatyna się rozpuści(nie dopuszczając do zagotowania)ostudzić,tężejącą wlać do masy makowej dokładnie wymieszać,wyłożyć na masę jabłkową,przykryć jasnym biszkoptem,odstawić w chłodne miejsce.
5.masa truskawkowa:
Żelatynę namoczyć w kompocie truskawkowym na około 10 minut,następnie podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając,aż żelatyna się rozpuści(nie dopuszczając do zagotowania)ostudzić,tężejącą wlać do serków i dokładnie wymieszać,masę włożyć na biszkopt,schłodzić,po tym czasie na masie truskawkowej poukładać krążki ananasa i zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową rozpuszczoną w 600 ml gorącej wody.
Komentarze