Ciasto Tęczowa składanka

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Ciasto efektowne,bogate w pyszne smaki,podzielne z pewnością zastąpi tort,idealne na święta i uroczystości rodzinne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto miodowo-orzechowe
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
    3 łyżki cukru pudru
    2 jajka
    3 łyżki miodu
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1/2 kostki roztopionej margaryny
    1 łyżka sody
    na jasny biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka maki tortowej
    4 łyżki letniej wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na masę jabłkową:
    1,2 kg jabłek
    2 galaretki o smaku kiwi
    1 łyżka masła
    na masę makową:
    1 puszka masy makowej(860g)
    1/2 szklanki soku z ananasa
    4 łyżki żelatyny
    na masę truskawkową:
    600 g serka homogenizowanego truskawkowego
    1/2 kompotu truskawkowego
    4 łyżki żelatyny
    Dodatkowo:
    1 puszka krążków ananasa
    2 galaretki brzoskwiniowe

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto tęczowa składanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremka:25x30 cm
    ciasto miodowo-orzechowe:
    Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia piec 30 minut w temperaturze 170 stopni C.Przestudzić.
  • 2. biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę,stopniowo dodając cukier,dodać żółtka zmiksować,następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać.
    Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.Odstawić do ostygnięcia.
  • 3. masa jabłkowa:
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,odcisnąć część soku,przełożyć do garnka i prażyć z łyżką masła,5 minut przed końcem prażenia wsypać suche galaretki i mieszać do momentu ich rozpuszczenia,zdjąć z ognia,gorącą masę wyłożyć na przestudzone ciasto miodowo-orzechowe.Odstawić w chłodne miejsce.
  • 4. masa makowa:
    Żelatynę namoczyć w soku ananasowym na około 10 minut,następnie podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając,aż żelatyna się rozpuści(nie dopuszczając do zagotowania)ostudzić,tężejącą wlać do masy makowej dokładnie wymieszać,wyłożyć na masę jabłkową,przykryć jasnym biszkoptem,odstawić w chłodne miejsce.
  • 5. masa truskawkowa:
    Żelatynę namoczyć w kompocie truskawkowym na około 10 minut,następnie podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając,aż żelatyna się rozpuści(nie dopuszczając do zagotowania)ostudzić,tężejącą wlać do serków i dokładnie wymieszać,masę włożyć na biszkopt,schłodzić,po tym czasie na masie truskawkowej poukładać krążki ananasa i zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową rozpuszczoną w 600 ml gorącej wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować