Ciasto Topielec

4.5 (142 ocen)

  • 60 min

Łatwe i szybkie do przygotowania ciasto drożdżowe z dżemem. Ma niepowtarzalny smak, długo zachowuje świeżość i wilgotność.

  • 60 min

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
    1 margaryna (roztopić)
    1 szklanka cukru (po wypłynięciu)
    10 dag drożdży
    3 jaja
    3/4 szklanki mleka
    szczypta soli
    aromat cytrynowy lub pomarańczowy
    powidła lub gęsty dżem
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto topielec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: do miseczki wlewamy podgrzane (ale nie gorące) mleko, dodajemy drożdże, 2 łyżki cukru, łyżkę mąki - delikatnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto: do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, ubite trzepaczką jaja, wyrośnięty rozczyn i rozpuszczoną margarynę. Zagniatamy ciasto - w razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy kulę i wrzucamy ją do miski lub garnka z letnią wodą. Po kilku minutach ciasto wypłynie, przekładamy je wtedy ostrożnie na stolnicę, dodajemy cukier oraz kilka kropli aromatu i ponownie zagniatamy w razie potrzeby dodając mąkę (zależy to od tego, ile było trzymane w wodzie). Nie powinno się kleić.
  • 3. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na prostokątne placki o grubości ok. 2 cm. Smarujemy placki powidłami i zawijamy jak roladę.
    Następnie przekładamy je do 2 wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą keksówek o dł. 30 cm (może być jedna dłuższa blacha, a druga krótsza - ciasta jest dużo). Odstawiamy na 15 minut, aby podrosły i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do 50 minut w 180 stopniach C.

Porady

Każde ciasto można zrobić z innym nadzieniem, używając różnych powideł. Mamy wtedy dwa ciasta, ale o innych smakach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować