Ciasto wymyślne

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszne ciasto odpowiednie na wyjątkowe okazje

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    7 jajek
    6 łyżek mąki
    2 łyżki kakao
    6 łyżek cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem I:
    budyń waniliowy
    ½ l mleka
    2 łyżki cukru
    kostka masła
    chałwa (10 dag)
    Krem II:
    ½ l śmietany kremowej
    2 opakowania mixów w proszku do ubijania śmietanki
    3 łyżki cukru pudru
    Posypka:
    szklanka pokrojonych orzechów włoskich
    łyżka masła
    2 łyżeczki cukru
    3-4 łyżki utartej na wiórki czekolady
    Ponadto:
    puszka masy kajmakowej
    mała paczka okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto wymyślne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, cukier i kakao. Miksujemy i dokładamy mąkę przesianą z proszkiem. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 27 cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 ºC. Po ostygnięciu ciasto kroimy na dwa placki.
  • 2. Krem I: Budyń gotujemy z cukrem, studzimy. Miksujemy masło dodając po łyżce budyniu i pokruszoną chałwę, aż masa będzie puszysta.

  • 3. Krem II: Śmietanę ubijamy z mixami i cukrem pudrem.
  • 4. Posypka: Masło rozpuszczamy, wsypujemy orzechy, posypujemy cukrem i prażymy na złoty kolor na małym ogniu. Często mieszamy, aby orzechy nie przypaliły się. Studzimy.
  • 5. Jeden placek smarujemy kremem budyniowym i przykrywamy drugim plackiem, na który wykładamy masę kajmakową. Na masie układamy biszkopty i przykrywamy je kremem śmietanowym. Po wierzchu posypujemy uprażonymi orzechami i wiórkami z czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.21 (350 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.21 (350 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

4.84 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-0nktxrn

To może cię zainteresować