Ciasto wymyślne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, cukier i kakao. Miksujemy i dokładamy mąkę przesianą z proszkiem. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 27 cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 ºC. Po ostygnięciu ciasto kroimy na dwa placki.
2.Krem I: Budyń gotujemy z cukrem, studzimy. Miksujemy masło dodając po łyżce budyniu i pokruszoną chałwę, aż masa będzie puszysta.
3.Krem II: Śmietanę ubijamy z mixami i cukrem pudrem.
4.Posypka: Masło rozpuszczamy, wsypujemy orzechy, posypujemy cukrem i prażymy na złoty kolor na małym ogniu. Często mieszamy, aby orzechy nie przypaliły się. Studzimy.
5.Jeden placek smarujemy kremem budyniowym i przykrywamy drugim plackiem, na który wykładamy masę kajmakową. Na masie układamy biszkopty i przykrywamy je kremem śmietanowym. Po wierzchu posypujemy uprażonymi orzechami i wiórkami z czekolady.
Komentarze