Ciasto "wulkan" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkopt :
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej olej raz roztopioną czekoladę. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Przygotowanie masy straciatella :
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując. Wrzuć posiekaną czekoladę i wymieszaj składniki.
3.
Przygotowanie masy straciatella :
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder Ubij na sztywno. Wlej czekoladę. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując. Wymieszaj składniki.
4.Przygotowanie ciasta " wulkan " :
Ostudzony biszkopt przekrój na pół. Pierwszą część biszkoptu ułóż na blaszce. Wyłóż na biszkopt masę czekoladową a na nią masę straciatella. Drugą część biszkoptu podziel na trójkąty i ułóż obok siebie na masie stracciatella. Truskawki pokrój na mniejsze kawałki i połóż na górę torcika. Ciasto włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Komentarze