Ciasto Wuzetka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto Wuzetka jednoznacznie kojarzy się z Warszawą i słynną trasą Wschód-Zachód. Wypiek ten stał się jednym z symboli stolicy. Proste ciasto czekoladowe przełożone bita śmietaną z polewą czekoladową.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto
    340 g maki pszennej(2 szklanki)
    250 ml mleka( 1 szklanka)
    220 g cukru(1 szklanka)
    125 g margaryny(1/2 kostki)
    34 g dżemu lub powideł(2 łyżki)
    14 g kakao(2 łyżki)
    10 g sody(1 łyżeczka)
    2 jaja
    krem
    500 ml śmietany 30%
    250 g masła roślinnego ( 1 małe opakowanie lub 1/2 dużego)
    200 g cukru pudru
    ew. aromat waniliowy dla smaku
    polewa
    100 g czekolady gorzkiej
    70 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy jaja, nadal ucierając. Następnie dodajemy kakao i dżem. Miksujemy. Dodajemy mąkę i sodę. Ucieramy. Na koniec dodajemy mleko. Krótko miksujemy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą. Pieczmy w 180 stopniach około 30-40 minut do suchego patyczka. Studzimy.
    Śmietanę chłodzimy w zamrażarce przez 15 minut. Następnie miksujemy. Na koniec dodajemy cukier puder i miksujemy ponownie. Miękkie masło ucieramy, dodajemy do ubitej śmietany. Miksujemy do powstania jednolitego kremu. Chłodzimy w lodówce przez 10-15 minut.
    Wystudzone ciasto przekrawamy do pół i przekładamy masą śmietanową.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować