Ciasto Wuzetka jednoznacznie kojarzy się z Warszawą i słynną trasą Wschód-Zachód. Wypiek ten stał się jednym z symboli stolicy. Proste ciasto czekoladowe przełożone bita śmietaną z polewą czekoladową.
2 godz.
Składniki:
ciasto
340 g maki pszennej(2 szklanki)
250 ml mleka( 1 szklanka)
220 g cukru(1 szklanka)
125 g margaryny(1/2 kostki)
34 g dżemu lub powideł(2 łyżki)
14 g kakao(2 łyżki)
10 g sody(1 łyżeczka)
2 jaja
krem
500 ml śmietany 30%
250 g masła roślinnego ( 1 małe opakowanie lub 1/2 dużego)
200 g cukru pudru
ew. aromat waniliowy dla smaku
polewa
100 g czekolady gorzkiej
70 g masła
Ciasto wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękką margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy jaja, nadal ucierając. Następnie dodajemy kakao i dżem. Miksujemy. Dodajemy mąkę i sodę. Ucieramy. Na koniec dodajemy mleko. Krótko miksujemy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą. Pieczmy w 180 stopniach około 30-40 minut do suchego patyczka. Studzimy.
Śmietanę chłodzimy w zamrażarce przez 15 minut. Następnie miksujemy. Na koniec dodajemy cukier puder i miksujemy ponownie. Miękkie masło ucieramy, dodajemy do ubitej śmietany. Miksujemy do powstania jednolitego kremu. Chłodzimy w lodówce przez 10-15 minut.
Wystudzone ciasto przekrawamy do pół i przekładamy masą śmietanową.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarze