Ciasto wiśniowa bajka

4.99 (141 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Ciasto które wzbudza zachwyt, idealnie skomponowane przeze mnie, kakaowy biszkopt, mocno wiśniowe z kremową masą budyniową i warstwą delikatnej śmietanki, rozpływa się w ustach niczym najlepszy tort, skromnie ozdobiony , wbrew pozorom prosty do przygotowania, smakiem będziecie zachwyceni!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    ½ szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki tortowej
    1/3 szklanki kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem budyniowy:
    1 szklanka śmietany kremówki
    1 budyń śmietankowy
    2 szklanki mleka
    2 łyżki żelatyny+ 150 ml mleka
    2 czubate łyżki cukru pudru

    Warstwa wiśniowa
    1 słoik wiśni drylowanych
    30 dag cukru żelującego trzcinowego
    1 galaretka wiśniowa
    2 łyżki soku z cytryny
    Poncz:
    ½ szklanki syropu z wiśni
    50 ml wódki
    1 łyżeczka cukru pudru

    Warstwa śmietanowa:
    ½ litra śmietany kremówki
    2 łyżki czubate cukru pudru
    2 torebki śmietan fix

    Dodatkowo:
    20 dag podłużnych biszkoptów
    10 dag wiórek kokosowych białych
Wystaw ocenę:

4.99 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z wiśniami Desery

Ciasto wiśniowa bajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1d8l1h0 1. Ciasto:
    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę uważając aby ich nie „przebić „, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, dodać żółtka, zmiksować, powoli wsypywać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, zmiksować na najniższych obrotach miksera lub ręcznie, należy robić to delikatnie aby masa pozostała puszysta.
    Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm pieczemy 30 minut w temp 160*c.
    Po upieczeniu studzimy biszkopt .
  • image-1cw9w10 2. Masa wiśniowa:
    Z wiśni odlewamy pół szklanki soku-zostawiamy go na poncz, resztę razem z wiśniami przekładamy do rondla, zasypujemy cukrem żelującym i gotujemy 4 minuty, dodajemy w trakcie sok z cytryny. Zestawiamy z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretkę,
    mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • image-13e3e72 3. Krem budyniowy:
    Żelatynę zalewamy 150 ml gorącego mleka, gdy spęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się całkowicie rozpuści.
    Budyń gotujemy w dwóch szklankach mleka tak jak przepisie na opakowaniu, do gorącego dodajemy rozpuszczoną żelatynę mieszamy do połączenia, zostawiamy do całkowitego wystudzenia-w trakcie tej czynności mieszamy budyń kilkakrotnie aby masa pozostała gładka.
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodając w trakcie miksowania cukier puder, oraz po łyżce zimnego budyniu aż do uzyskania puszystego kremu.
  • 4. Poncz:
    Wódkę mieszamy z odłożonym wcześniej sokiem z wiśni, słodzimy łyżeczką cukru pudru.
  • image-05t9mgu 5. Masa śmietanowa:
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając w trakcie cukier puder oraz śmietan fiksy aż do uzyskania puszystej masy.
  • image-1maai4b 6. Przełożenie:
    Biszkopt nasączamy ponczem wiśniowym, wykładamy tężejącą masę wiśniową , następnie krem budyniowy,
  • image-0jeuhvv 7. układamy warstwę podłużnych biszkoptów i następnie krem śmietanowy, oprószamy grubo białymi wiórkami kokosowymi. Wstawiamy na całą noc do lodówki.
    Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się połączą.
    Słodkich wypieków!

Porady

Jeśli nie macie cukru żelujacego do masy wiśniowej, możecie go zastąpić 2 galaretkami wiśniowymi, konsystencja będzie bardziej „galaretkowata” ale smak bardzo podobny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Masa śmietanowa Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować