Ciasto wiewiórka

4.5 (200 ocen)

  • 1 godz. 35 min

Wiewiórka to ciasto tak proste, że zrobi je nawet dziecko. Moim zdaniem to ciasto idealne na awaryjną sytuację, ewentualnie gości zapowiedzianych w ostatniej chwili. Smakuje o każdej porze roku, ale tylko jesienią zjedzone z kubkiem gorącej herbaty ma taki swój czar.

  • 1 godz. 35 min

Składniki:

  • forma 24 cm
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1/2 szklanki oleju
    1/3 łyżeczki cynamonu
    2 jabłka
    kilka posiekanych orzechów
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Ciasto wiewiórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,sodą i cynamonem. Dolewamy olej.
    Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Do ciast dodajemy jabłka i posiekane orzechy.
    Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować