Ciasto Wenus zachwyca zarówno smakiem jak i wyglądem.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek,
½ szklanki mąki pszennej,
½ szklanki mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka cukru,
Masa:
25 dag sera białego dwukrotnie zmielonego,
2 – 3 łyżki cukru pudru,
½ l. śmietany 30%,
Śmietana,, Śnieżka”(w proszku),
2 galaretki cytrynowe,
dżem brzoskwiniowy, ananasowy lub morelowy
Prażony kokos:
10 dag kokosu,
½ kostki margaryny,
3 płaskie łyżki cukru.
1.Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Upiec biszkopt i przekroić go na pół.
2.Ser zmiksować z cukrem. W osobnym naczyniu ubić śmietanę ze Śnieżką. Galaretki rozpuścić w ½ l. wody. Kiedy galaretka zacznie tężeć połączyć wszystkie składniki i wylać na pierwszy biszkopt. Następnie przykryć drugim biszkoptem.
3. Na patelni rozpuścić margarynę, dodać cukier i kokos. Przysmażać kokos do czasu, aż nabierze złocistego koloru. Wierzch biszkoptu posmarować dżemem i posypać prażonym kokosem.
Komentarze