Ciasto walentynkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto różowe:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, na puszystą, białą masę.
Dalej ucierając dodawać kolejno żółtka, mleko i barwnik, zmiksować. Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Keksówkę o wym. 24 x 12 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto.
Piec około 45-50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 165-170°C (termoobieg).
Upieczone ciasto studzić na kratce. Przestudzone pokroić na plastry grubości 3 cm, w każdym wyciąć za pomocą wykrawaczki lub ręcznie serce.
Ciasto czekoladowe:
Czekoladę połamać na drobne kawałki, razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajka i mleko, dokładnie zmiksować. Dodać lekko przestudzoną masę czekoladowo-maślaną i ekstrakt waniliowy, ponownie zmiksować, aż masa będzie gładka i jednolita.
Keksówkę o wymiarach 24 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia, w środku ułożyć wzdłuż keksówki rząd serduszek.Nakładamy ciasto czekoladowe, tak by podtrzymywało ze wszystkich stron serca, a gdy już stabilnie stoją, wykładamy równomiernie resztę ciasta. Piec około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C.
Upieczone ciasto studzić na kratce, można polać lukrem.
Komentarze