Ciasto Walentynkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Za niedługo Walentynki więc myślę że można upiec coś dla swojego Walentego.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto wewnętrzne:

    150 g masła

    3/4 szklanki cukru

    30 g domowego cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    5 średnich jajek (lub 4 duże)

    1 i 1/2 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa)

    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    3 łyżki mleka 3,2%

    odrobina różowego lub czerwonego barwnika


    Ciasto zewnętrzne czekoladowe:

    200 g gorzkiej czekolady

    180 g miękkiego masła

    1 i 2/3 szklanki mąki pszennej

    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

    ¾ szklanki cukru

    1,5 cukru waniliowego

    3 duże jajka

    150 ml mleka lub słodkiej śmietanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto walentynkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto różowe:

    Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, na puszystą, białą masę.
    Dalej ucierając dodawać kolejno żółtka, mleko i barwnik, zmiksować. Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować.

    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
    Keksówkę o wym. 24 x 12 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto.
    Piec około 45-50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 165-170°C (termoobieg).

    Upieczone ciasto studzić na kratce. Przestudzone pokroić na plastry grubości 3 cm, w każdym wyciąć za pomocą wykrawaczki lub ręcznie serce.

    Ciasto czekoladowe:

    Czekoladę połamać na drobne kawałki, razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajka i mleko, dokładnie zmiksować. Dodać lekko przestudzoną masę czekoladowo-maślaną i ekstrakt waniliowy, ponownie zmiksować, aż masa będzie gładka i jednolita.

    Keksówkę o wymiarach 24 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia, w środku ułożyć wzdłuż keksówki rząd serduszek.Nakładamy ciasto czekoladowe, tak by podtrzymywało ze wszystkich stron serca, a gdy już stabilnie stoją, wykładamy równomiernie resztę ciasta. Piec około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C.

    Upieczone ciasto studzić na kratce, można polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować