Ciasto rafaello

4.5 (164 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ulubione ciasto mojej rodziny, jest przepyszne i pięknie prezentuje się na stole. Nie może go także zabraknąć w czasie świąt, rodzinnych uroczystości, np. na przyjęciu komunijnym, zachwyci wszystkich gości.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto (biszkopt):
    - 4 jajka,
    - 1 szklanka cukru,
    - 1,5 szklanki mąki,
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 4 łyżki oleju.

    Krem:
    - 500 ml kremówki,
    - 2 opakowania "Śnieżki",
    - 20 dag wiórek kokosowych,
    - 20 dag płatków migdałowych,
    - 2 tabliczki białej czekolady.

Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Rafaello

Ciasto rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę, proszek do
    pieczenia i olej, dokładnie wymieszaj. Ciasto wylej na blachę wyłożoną
    papierem do pieczenia, piecz 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180
    st.C. Wyciągnij z piekarnika, ostudź.
  • 2. Krem: Kremówkę ubij, dodaj "Śnieżkę", ubijając dodaj
    połowę wiórków kokosowych i migdałów w płatkach. Białą czekoladę
    stop w kąpieli wodnej, dodaj do masy, zmiksuj.
  • 3. Krem wyłóż na wystudzone ciasto dość grubą warstwą, wyrównaj
    wierzch, posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi,
    włóż do lodówki.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje schłodzone przed podaniem (minimum 3-4 godziny, a najlepiej całą noc).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować