Ciasto Rafaello

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto jest rewelacyjne. Bardzo szybko się je robi i nie wymaga pieczenia ;)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 paczki herbatników około 70 herbatników
    Litr mleka
    2 kopiaste łyżki maki pszennej
    2 kopiaste łyżki maki ziemniaczanej
    25 dag cukru
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    20 dag masła
    2 żółtka
    10 dag wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Produkty 1. Przygotować wszystkie składniki.
  • Mieszanina mąki z mlekiem 2. Z litra mleka odlać szklankę i wymieszać w niej obie mąki. Resztę mleka zagotować z 15 dag cukru i cukrem waniliowym.
  • Do gotującego mleka wlać mieszaninę maki z mlekiem 3. Do gotującego się mleka wlać mieszaninę mleka z mąkami i wszystko zagotować tak jak budyń. Odstawić do wystygnięcia.
  • Masa uzyskana ze wszystkich składników. 4. W misce zmiksować masło z żółtkami 10 dag cukru, po czym dodawać stopniowo ostudzoną masę budyniową, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Rozsmarowanie masy. 5. Dno blaszki o wymiarach 30/25cm pokryć równo warstwą herbatników i wyłożyć na nią 1/3 ilości masy.
  • Druga warstwa 6. Ułożyć drugą warstwę herbatników , przykryć ją następną 1/3 ilości masy i na to ułożyć trzecią warstwę herbatników.
  • Pozostałą mase wymieszać z wórkami 7. Pozostałą masę wymieszać z większością wiórków kokosowych i wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników.
  • Ciasto zrobione 8. Wierzch posypać resztą wiórków kokosowych(ja dla lepszego efektu wizualnego, wiórka podsmażyłem bez oleju na patelni z dodatkiem cukru). Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.
  • Ciasto 9. A tak wygląda ciasto po 24h. Ciasto smakuje rewelacyjnie ;)

Porady

Aby ciasto wyszło bardziej zwarte, trzeba pamiętać aby do mleka dodać "czubate" łyżki mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować