Ciasto rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować wszystkie składniki.
2.Z litra mleka odlać szklankę i wymieszać w niej obie mąki. Resztę mleka zagotować z 15 dag cukru i cukrem waniliowym.
3.Do gotującego się mleka wlać mieszaninę mleka z mąkami i wszystko zagotować tak jak budyń. Odstawić do wystygnięcia.
4.W misce zmiksować masło z żółtkami 10 dag cukru, po czym dodawać stopniowo ostudzoną masę budyniową, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
5.Dno blaszki o wymiarach 30/25cm pokryć równo warstwą herbatników i wyłożyć na nią 1/3 ilości masy.
6.Ułożyć drugą warstwę herbatników , przykryć ją następną 1/3 ilości masy i na to ułożyć trzecią warstwę herbatników.
7.Pozostałą masę wymieszać z większością wiórków kokosowych i wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników.
8.Wierzch posypać resztą wiórków kokosowych(ja dla lepszego efektu wizualnego, wiórka podsmażyłem bez oleju na patelni z dodatkiem cukru). Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.
9.A tak wygląda ciasto po 24h. Ciasto smakuje rewelacyjnie ;)
Porady
Aby ciasto wyszło bardziej zwarte, trzeba pamiętać aby do mleka dodać "czubate" łyżki mąki.
Komentarze