Ciasto rabarbarowe na ciepło z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 45 min

To ciasto to rozkosz dla podniebienia. To połączenie pysznej szarlotki z nutą rabarbarową.Ciasto jest wilgotne i rozpływa się w ustach. Kwaskowy rabarbar doskonale współgra z bitą śmietaną.

  • 45 min

Składniki:

  • - 2 i pół szkl. mąki
    - 15 dag masła
    - 1 jajko + 1 żółtko
    - 1 i pół łyżki gęstej śmietany
    - 1 cukier waniliowy
    - 3/4 szkl. cukru pudru
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli

    dodatkowo:
    do nadzienia:
    -70 dag obranego rabarbaru
    - 6 łyżek cukru

    oraz
    - bita śmietana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Ciasto rabarbarowe na ciepło z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić je do lodówki na około 30 min w celu schłodzenia (łatwiej nam się potem rozwałkuje).
    W tym czasie rabarbar pokroić w kilku centymetrowe kawałki, a blachę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.
    Wyjąć chłodne ciasto z lodówki, podzielić je na 2 części. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć nią spód blaszki. Trzeba rozłożyć ciasto tak by powstały nam z niego też boki Ponakłuwać widelcem i rozsypać równomiernie rabarbar. Posypać to cukrem i rozwałkować drugą część ciasta. Przykryć ciastem rabarbar, łącząc boki z brzegami jakie utworzyliśmy z ciasta pierwszego. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 50 min, aż ciasto będzie miało złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować