To ciasto to rozkosz dla podniebienia. To połączenie pysznej szarlotki z nutą rabarbarową.Ciasto jest wilgotne i rozpływa się w ustach. Kwaskowy rabarbar doskonale współgra z bitą śmietaną.
45 min
Składniki:
- 2 i pół szkl. mąki
- 15 dag masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 i pół łyżki gęstej śmietany
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
dodatkowo:
do nadzienia:
-70 dag obranego rabarbaru
- 6 łyżek cukru
Ciasto rabarbarowe na ciepło z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić je do lodówki na około 30 min w celu schłodzenia (łatwiej nam się potem rozwałkuje).
W tym czasie rabarbar pokroić w kilku centymetrowe kawałki, a blachę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyjąć chłodne ciasto z lodówki, podzielić je na 2 części. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć nią spód blaszki. Trzeba rozłożyć ciasto tak by powstały nam z niego też boki Ponakłuwać widelcem i rozsypać równomiernie rabarbar. Posypać to cukrem i rozwałkować drugą część ciasta. Przykryć ciastem rabarbar, łącząc boki z brzegami jakie utworzyliśmy z ciasta pierwszego. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 50 min, aż ciasto będzie miało złoty kolor.
Komentarze