Ciasto rabarbarowo- malinowe z galaretką

0 (0 ocen)

Pyszne i lekkie ciasto na początek rabarbarowego sezonu, rabarbar malinowy wspaniale współgra z kisielem i galaretką malinową.

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jajek, 1 szkl. cukru, 1 szkl.mąki i łyżeczka proszku do pieczenia.

    Mus rabarbarowo- malinowy: 1,2 kg rabarbaru najlepiej malinowego ( dobrze umyć ale nie obierać) i 2 kisiele o smaku malinowym.

    Dodatkowo: 2 galaretki malinowe zrobione jak na opakowaniu.

Ciasto rabarbarowo- malinowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić, dodać po trochu cukier, następnie żółtka, mąkę z proszkiem. Upiec w prostokątnej formie ok 50 min 170 st.

    Mus:rabarbar ugotować w rondelku ( troszkę podlać go wodą) aż się rozpadnie. Przetrzeć przez sito. Nie obieramy go bo ma ładniejszy kolor od skórki). Dodajemy do gorącego musu 2 kisiele rozrobione w szklance zimnej wody. Energicznie mieszamy aż wszytko się nam połączy i gorące! wylewamy na ostudzony biszkopt. Gdy przestygnie włożyć do lodówki by dobrze stężało. Na wierzch wylać tężąca galaretkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy