Ciasto Pychotka mocno orzechowe

0 (0 ocen)

Piekę to ciasto na specjalne okoliczności. Zawsze jest udane.

Składniki:

  • Przepis:

    Ciasto:

    - 4,5 szklanki mąki
    - 1,5 szklanki cukru
    - 3 jajka
    - 30 dag masła
    - 3 łyżki miodu
    - cukier waniliowy
    - 3 łyżki octu
    - 3 łyżeczki sody

    Masa orzechowa:

    - 20 dag orzechów
    - 2 łyżki miodu
    - 10 dag masła
    - 10 dag cukru

    Krem budyniowy:

    - 4 szklanki mleka
    - 3/4 szklanki cukru
    - 4 łyżki budyniu śmietankowego
    - 200 g masła
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - cukier wanilinowy

    - puszka masy kajmakowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto pychotka mocno orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: do miski rozbijamy 3 całe jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Całość ubijamy na wysokich obrotach. Do masy jajeczno-cukrowej dodajemy miękkie masło, miód i ponownie miksujemy (miód dodajemy w postaci lejącej. Jeżeli takowej nie posiadamy, wówczas podgrzewamy miód celem uzyskania cieczy). Do całości dodajemy "zgaszoną sodę", tj. do małej miseczki nalewamy ocet, po czym dodajemy do niego sody i mieszamy. Całość powinna się nam spienić. Ocet z sodą dodajemy do wcześniej miksowanej masy i mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i całość zagniatamy. Jeżeli ciasto wyjdzie nam za rzadkie, dodajemy większą ilość mąki. Ciasto dzielimy na trzy równe części i wkładamy do lodówki.
  • 2. W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową: gotujemy dwie szklanki mleka na niewielkim ogniu. Do miski dodajemy dwie szklanki mleka, budyń, cukier, mąki i cukier waniliowy. Całość mieszamy. Do gotującego się mleka, dodajemy wymieszane w zimnym mleku składniki. Całość energicznie mieszamy aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Do letniej masy budyniowej, dodajemy miękkie masło. Całość szybciutko mieszamy.
  • 3. Wierzch orzechowy: orzechy siekamy (ja miałam część zmielonych, stąd ta gładka powierzchnia na górze. Wszystkie składniki na masę orzechową wykładamy na patelnię i doprowadzamy do połączenia składników.
  • 4. Wyjmujemy z lodówki wcześniej podzielone ciasto i każdy z trzech kawałków wałkujemy równomiernie na długość i szerokość standardowej blachy.
  • 5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią rozwałkowany płat. Na wierzch (surowe ciasto) wylewamy masę orzechową i rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni na 18 minut. Z pozostałymi płatami postępujemy identycznie jednak skracamy czas pieczenia do 15 minut gdyż nie znajdują się na nich już orzechy.
  • 6. Po upieczeniu wszystkich trzech płatów, przystępujemy do "złożenia" ciasta. Spód ciasta stanowi "goły" upieczony płat. Na jego wierzchu rozsmarowujemy masę budyniową, którą przykrywamy drugim płatem. Drugi płat smarujemy masą kajmakową (ja dałam pół puszki gdyż obawiałam się, że ciasto będzie za słodkie, ale spokojnie można wykorzystać całą puszkę. Masę kajmakową przykrywamy płatem z orzechami.

Porady

Ciasto jest najsmaczniejsze na 2, 3 dzień od momentu jego upieczenia :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować