Ciasto ptysiowe na słodko nie musi być trudne

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Samo ciasto jest tak smaczne,że bez nadzienia można zjeść wszystko!!!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1/4 szklanki wody
    70g masła
    2-3 łyżki cukru
    150g mąki tortowej
    3-4 jajka

Ciasto ptysiowe na słodko nie musi być trudne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto ptysiowe na słodko nie musi być trudne 1. 1/Do garnka nalej wody,dodaj masło i cukier.
    2/Do rozpuszczonego masła z wodą i cukrem dodaj całą mąkę nie zdejmując garnka z gazu(wszystko energicznie mieszaj do uzyskania masy,która odchodzi od brzegów naczynia.
    3/Ciasto odstaw do przestygnięcia
    4/Do ciasta dodawaj po jednym jajku wszystko ubijając mikserem
    5/Do szprycy daj ciasto i wyciskaj taki kształt jaki chciałabyś mieć ciasteczek.(najlepiej na foremkę z papierem do pieczenia)
    6/Do nagrzanego piekarnika do 180 st.C wkładaj ciasteczka i piecz ok 25 min
    Smacznego!

Porady

W czasie pieczenia dobrze jest podlać dolną blachę ,gdzie nie ma ciasteczek wodą.

Komentarze

Podobne przepisy