Ciasto pszczółka z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:Ciasto zagnieść z podanych składników na gładką masę.
Schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.
2.MASA PIANKOWA: Schłodzone białka ubić na sztywno, dodać cukier puder,
śmietanę, cukier waniliowy oraz budynie. Masę wymieszać delikatnie łyżką.
3.Formę do pieczenia o wym. 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część zetrzeć na tarce (na dużych oczkach)
bezpośrednio na dno blaszki. Na ciasto wylać przygotowaną masę piankową, dodać pokrojone brzoskwinie
i zetrzeć pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
i piec około godziny. Wystudzić ciasto.
4.W tym czasie przygotować krem ajerkoniakowy: do misy wlać schłodzone mleko,
wsypać gotowy krem i dokładnie ubić.
Rozsmarować na całkowicie wystudzonym cieście.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Komentarze