Tort pszczółka Maja

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zrobiłam go na roczek mojej córeczki Majki.

Składniki:

  • biszkopt (śr. 27 cm) z 8 jajek i 2 łyżek kakao

    Masa:
    1 litr kremówki
    1/2 szkl. cukru pudru
    4 op. śmietan-fiksu
    cukier waniliowy

    Dekoracja:
    25 dag mąki
    12 dag masła
    1 kg cukru pudru
    łyżeczka aromatu migdałowego
    żółty, czarny i zielony barwnik spożywczy
    op. zielonych wiórków kokosowych
    czekoladowa posypka
    czerwony pisak spożywczy
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort pszczółka maja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kremówkę ubijamy z cukrami i fiksami. Biszkopta przekrawamy na 3 placki.
    Przekładamy masą i smarujemy boki i wierzch. Posypujemy wiórkami.
  • 2. Dekoracja: 200 ml wody zagotowujemy z masłem, dodajemy mąkę. Mieszając, gotujemy aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka.
    Studzimy. Mieszając, stopniowo dodajemy aromat i cukier. Wyrabiamy, aż masa będzie plastyczna. Dzielimy na 2 części (odrobinę odkładamy). Do jednej części masy dodajemy żółty barwnik. Drugą część dzielimy na pół i mieszamy z zielonym i czarnym barwnikiem.
  • 3. Z żółtej masy formujemy pszczółkę (oczy robimy z niezabarwionej), płatki słonecznika i napis, z czarnej−paski, a z zielonej−łodygę i liść. Środek słonecznika wypełniamy posypką, a buzię pszczółki rysujemy pisakiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Barwnik spożywczy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować