Wspomnienie lata - ciasto przypomina w smaku lody czekoladowe.
2 godz.
Składniki:
I warstwa:
Około 15 – 20 ciemnych herbatników
II warstwa:
1,2 l śmietany kremówki
6 łyżek cukru
2 – 3 łyżki kakao
5 łyżek żelatyny
III warstwa:
3 łyżeczki żelatyny
300 ml śmietany kremówki
Pół tabliczki mlecznej czekolady
Dekoracja:
Czekoladki w kształcie muszelek
1.Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie na około 10 minut, następnie podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia żelatyny. Schładzamy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, króciutko miksujemy. Schłodzoną żelatynę dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Do mniejszej części żelatyny dodajemy 1 łyżeczkę masy kakaowej, mieszamy, po czym jednym szybkim ruchem wlewamy ją do całości masy i miksujemy od razu na najszybszych obrotach. Do pozostałej (większej) części żelatyny dodajemy 1 łyżeczkę masy śmietanowej, mieszamy, po czym wlewamy ją do całości masy i znów miksujemy na najwyższych obrotach. Na herbatniki wykładamy dużymi kleksami naprzemiennie obie masy, następnie delikatnie wyrównujemy powierzchnię pilnując by masy za bardzo się ze sobą nie przemieszały. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, następnie podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia żelatyny. Następnie pozostałą do dekoracji śmietanę ubijamy z na sztywno, żelatynę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy po cieście. Wkładamy do lodówki.
Tuż przed podaniem posypujemy startą na drobnych oczkach czekoladą i dekorujemy czekoladkami.
Komentarze