Ciasto Pijana Śliwka - tylko dla dorosłych

4.5 (146 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób

Ciasto idealnie sprawdzi się na imprezie dla dorosłych. Przepis na ciasto znalazłam na blogu http://znerwicowanazona.blog.pl

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Biszkopt (forma 24x28 cm):
    4 jajka
    ½ szklanki cukru
    ½ mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Masa:
    2 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka kakao
    3 żółtka
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru
    100 g czekolady
    200 g masła
    Polewa:
    100 g masła
    100 g czekolady mlecznej
    100 g czekolady gorzkiej
    ½ szklanki śmietany 12%
    galaretka cytrynowa
    Ponadto:
    400 g suszonych śliwek
    1 szklanka rumu/wódki
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto pijana śliwka - tylko dla dorosłych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki zalewamy alkoholem i zostawiamy na 12 h lub najlepiej na całą noc.
  • 2. Biszkopt:
    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Mąki z proszkiem do pieczenia i kakaem przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy po łyżeczce cukru, ciągle ubijając. Żółtka w miseczce również chwilę ubijamy. Żółtka, i przesiane składniki dodajemy do białek i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok. 30-40 minut. Przed ostatecznym wyjęciem z piekarnika możemy sprawdzić czy ciasto jest już upieczone za pomocą wykałaczki.
  • 3. Masa:
    1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka, budyń, kakao i mąki. Dokładnie rozmieszane składniki dodajemy do gorącego mleka i gotujemy jeszcze przez chwilę. Studzimy.

    Śliwki odsączamy zostawiając alkohol. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem dodając po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i na koniec połowę alkoholu.

    Alkohol przelewamy do szklanki, którą uzupełniamy do pełna przegotowaną i ostudzoną wodą (szklanka 250 ml). Biszkopt nasączamy przygotowanym ponczem. Masę budyniową przekładamy na biszkopt i równamy powierzchnię. Na wierzchu układamy śliwki.
  • 4. Polewa:
    Masło i czekoladę rozpuszczamy lekko podgrzewając. Następnie dodajemy śmietanę i mieszamy. Odstawiamy.
  • 5. Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szklanki przegotowanej i gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka wystygnie mieszamy ją z przygotowaną polewą czekoladową. Tężejącą polewę wylewamy na krem ze śliwkami. Ciasto wkładamy do lodówki do czasu, aż masa stężeje. Najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować