Ciasto pijana śliwka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć na noc w wódce.
2.Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Wbić po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki i kakao przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać wszystko szpatułką. Dodać proszek do pieczenia i ocet. Wymieszać. Blaszkę o wymiarach 32x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 30 minut w temp. 175 st. C. Biszkopt wystudzić i przekroić na dwa blaty.
3.Masa nutellowa: Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać nutellę. Do do masy nutellowej dodać śliwki. Wymieszać. Pomalutku wlewać pozostały po śliwkach alkohol, cały czas mieszając.
4.Masa śmietanowa: Zimną śmietankę, wraz z cukrem i usztywniaczami ubić na sztywno.
5.Składanie ciasta: Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę nutellowo-śliwkową. (Biszkopt jest dosyć wilgotny, ale jeśli lubicie bardzo mokre ciasta, można go dodatkowo nasączyć naparem z kawy). Przykryć drugim płatem ciasta. Wyłożyć na wierzch ciasta. Całość obsypać kakao. Schłodzić. Na godzinę przed podaniem wyjąć z lodówki.
Komentarze