Ciasto piernikowe z dżemem

4.5 (173 ocen)

  • 50 min

Prosta propozycja świątecznego ciasta piernikowo-czekoladowego z dodatkiem ulubionego dżemu, jest łatwe w przygotowaniu, nie ciężkie jak większość pierników, skuszą się na nie nawet dzieci.

  • 50 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (czubate)
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oleju
    100 g gorzkiej czekolady
    2 łyżeczki kakao
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 słoiczek ulubionego dżemu u mnie truskawkowy
    zielony lukier do polania
    srebrne perełki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Ciasto piernikowe z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej.

    Mąkę pszenną wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika.
    Jajka wbić do miski wsypać cukier, utrzeć na puszystą masę, wlewać cienkim strumieniem mleko, cały czas miksując, dodać przesiane składniki suche, delikatnie mieszać tak aby nie zrobiły się grudki.
  • 2. Do masy dodać płynną czekoladę oraz stopniowo wlewać olej.
    Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25 /30 cm. Piec około 45 minut w 180*c
  • 3. Całkiem zimne ciasto przeciąć wzdłuż dwa razy posmarować każdy blat cieniutko dżemem, wierzch polać zielonym lukrem, udekorować perełkami.

Porady

Ciasto można również polać polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować