ciasto piernikowe z masą daktylowo- śliwkową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

pyszne ciasto pachnące kawą i przyprawą korzenną z słodką masą z suszonych daktyli i wędzonej śliwki oblane mleczną czekoladą !!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ciasto piernikowe :

    2 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka miodu
    120 g masła
    2,5 szklanki mąki
    1/4 szklanki kakao
    2 łyżeczki sody
    200 ml. maślanki
    1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
    100 ml espresso

    masa daktylowo - śliwkowa:

    suszone daktyle 150 gram
    wędzona śliwka 150 gram
    rum brązowy 3 łyżki

    polewa :

    czekolada mleczka 100 gram
    śmietana 30 % 100 ml.

    do nasączenia rum brązowy ( wg gustu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kawy

Ciasto piernikowe z masą daktylowo- śliwkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. daktyle i śliwki namoczyć w ciepłej wodzie .( najlepiej na 12 godz.)
    Do misy miksera wbijam jajka , wsypuję cukier,następnie wlewam miód, rozpuszczone masło, espresso , dalej ubijając na wysokich obrotach miksera,dodać przesiane suche składniki, maślankę i wymieszać do połączenia, przelać do formy o wymiarach 21 x 31 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 minut ( góra -dół). Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty.
    masa :
    namoczone daktyle i śliwki zblendować dolać rum.
    blat nasączyć rumem posmarować masą daktylowo- śliwkową przykryć drugim blatem,lekko docisnąć nasączyć rumem, polać polewą : śmietankę zagotować zdjąć z ognia dodać pokruszoną czekoladę mieszać do połączenia się składników. ciepłą polewą polać ciasto .
    Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować